• Hem
  • Dags att regeri...
Miljö

Dags att regeringens fulla lador räddar bönderna

Regeringen måste skjuta till pengar för att rädda bönderna ur torkkrisen.
– Det kan behövas flera hundra miljoner kronor, men vi har råd. Det är väldigt bråttom, säger Jonas Sjöstedt i en intervju till DN. 


Fodret håller på att ta slut för djurbönderna som en konsekvens av torkan, det gör att flera bönder nu överväger att nödslakta djuren som riskerar att stå utan mat.

— Vänsterpartiet vill att regeringen så fort som möjligt träffar representatner från jordbruksnäringen och ser över hur ett snabbt stöd kan utformas. Flera hundre miljoner kronor kan behövas och det är väldigt brottom, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Måste bli ett snabbt beslut
Beslutet som stöd för bönderna måste komma snabbt. Inget tyder på att vädret kommer vända och ge bönderna bättre förutsättningar. Stödet måste komma nu.

– Det är bra att begära pengar från EU men vi kan inte förlita oss på det. Många lantbrukare är i desperat jakt på foder till sina djur, som kan behöva slaktas. De behöver direkt ekonomiskt stöd, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Vi har råd
En liknande reform betalades ut under torkan 1992, då var det en kostad på 3 miljarder. Med ett reformutrymme på 40 miljarder kronor för 2018 så menar Vänsterpartiet att det inte är något att fundera på, Sverige har råd.

– Vi har ett betydande överskott och reformutrymme. Det är inte ett problem. Vi har råd att rädda jordbrukarna, säger Jonas Sjöstedt. Vi är villiga att göra upp om det här, vi ser att det är bråttom och är villiga att agera snabbt.

Dela den här sidan:

Kopiera länk