• Hem
  • Debattartikel: ...
Miljö

Debattartikel: Vindkraft ska inte byggas överallt

Slutreplik i Borås Tidning den 12 juni 2012

Bild: Foto på artikeln

”För fåglar och fladdermöss är vägtrafik mycket farligare än vindkraft”

Jag skriver inte om en ohämmad utbyggnad av vindkraft som moderaten Berndt Andersson påstår i en BT – replik den 12/6. Jag inledde mitt debattinlägg med: ”Flertalet ser vindkraft som en viktig del av en hållbar elproduktion, men den passar inte överallt och hänsyn måste också tas till andra intressen.

Vindkraft ska inte byggas överallt. Jag är övertygad om att vi har ett fungerande rättssystem där berörda myndigheter och invånare har möjligheter att yttra sig och påverka utbyggnader av vindkraft. För att bygga en större vindkraftsanläggning krävs tillstånd enligt miljöbalken samt kommunens tillstyrkan. Ansökan prövas av länsstyrelsen och kan överklagas i fler instanser. Detta är en omfattande prövning som ställer höga krav på verksamhetsutövare att utreda och beskriva alla eventuella miljökonsekvenser. Det är i tillståndsprocessen som avvägningar mellan olika intressen prövas samt hur de kan påverkas av en eventuell etablering av vindkraft.

Berndt Andersson hävdar att vindkraften har stora negativa effekter på miljön och fågellivet. Enligt Naturvårdsverket så visar forskningen hittills att djurlivet påverkas i mycket begränsad omfattning av vindkraftverk. Fåglar väjer i regel undan för verken.

Enligt forskningen går det att bygga ut vindkraften utan att det blir några negativa konsekvenser för fåglar och fladdermöss om man har en god planering. En av de största dödsorsakerna bland fåglar kopplad till mänsklig aktivitet är vägtrafik, som bedöms döda 6-7 miljoner fåglar årligen. Detta skall ses i relation till att ett vindkraftverk är orsak till att 2,3 fåglar dör per år.

När det gäller elcertifikatsystemet så är det ett stöd för all förnybar elproduktion och inte ett stöd för enbart vindkraft. Eftersom stödet är kopplat till produktion och inte installationskostnaden så premieras det kraftslag som kan producera mest el till lägst kostnad. Att vindkraft ökar år efter år är ett tydligt tecken på att vindkraften är kostnadseffektiv jämfört med andra energislag. Om nu Berndt Andersson är emot systemet med elcertifikat borde han ha uppvaktat sina parti- och allianskollegor i riksdagen innan de tog beslut om att utöka systemet.

Avslutningsvis tycker jag att det är viktigt att också förmedla att det finns ett kraftigt folkligt stöd för vindkraft. I SOM-institutet energiundersökning 2012 har man  bland befolkningen undersökt vilka energikällor Sverige bör satsa på under de närmaste 5-10 åren. En ökad satsning på vindkraft förordar 70 procent och 18 procent anser att nuvarande utbyggnadstakt är bra.  Bland de moderata sympatisörerna vill 67 procent bygga ut vindkraften i snabbare takt än nu.  Berndt Andersson, din argumentation är bräcklig och opinionsmässigt, i den här frågan, tycks du befinna dig i en påtaglig motvind.

Sören Kviberg (v)
Ordförande i Miljönämnden
Västra Götalandsregionen

Dela den här sidan:

Kopiera länk