• Hem
  • Eva Olofsson, G...
sida

Eva Olofsson, Göteborg

Hej! Vi börjar med det viktigaste. Vem är du?

Jag är uppväxt i Trollhättan, men sedan jag pluggade till socionom bosatt i Göteborg. Är nu 66 år, så jag har både hunnit arbeta en massa år i äldreomsorgen och som politiker på heltid. Har nu varit oppositionsråd i regionen 4 år. Gillar att ha kommit närmare än så viktig verksamhet som sjukvården efter att suttit i riksdagen och socialutskottet i åtta år. Har också med mig erfarenheter från kommunpolitik i Göteborg där jag som kommunalråd hade ansvarområdena äldreomsorg, insatser till människor med funktionsnedsättning och jämställdhetsfrågor. De erfarenheterna gör de lätt att tänka på att vi har ett gemensamt ansvar i regionen och kommunerna att på bästa sätt tillsammans ge stöd och vård år sköra äldre, barn som är utsatta, människor med psykisk ohälsa eller med beroendeproblematik

Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?

Jag gick med när jag var i tonåren på 70-talet och då var det de internationella orättvisorna som engagerade mig mest med USA:s anfallskrig mot det lilla, fattiga landet Vietnam, apartheid och förtrycket i Sydafrika, Angela Davis och de svartas kamp för sina rättigheter i USA. Var aktiv i en solidaritetsrörelse men kände att det inte räckte. Såg orättvisorna också i Sverige. Vi samlade pengar till de strejkande gruvarbetarna i Kiruna/Gällivare. Vänsterpartiet blev i det läget ett naturligt val.

Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.

Ett jämlikt samhälle som ger alla människor förutsättningar till ett gott liv. Ingen skall behöva vara fattig i ett rikt land som Sverige. Vi måste vända utvecklingen med ökade klyftor och där har Vänsterpartiet drivit igenom många bra satsningar i budgetförhandlingarna med regeringen. Satsningar på välfärden och ekonomiska satsningar på de som har det sämst. Klyftor i samhället skapar hälsoklyftor som ger sämre livskvalitet och kortare liv. Det gör mig arg. Jag kommer alltid att vara engagerad i bättre stöd och vård till äldre, sköra människor och deras anhöriga. Människor med omfattande funktionsnedsättningar har självklart samma rätt till ett gott liv och delaktighet som alla andra. Därför reagerar jag starkt på försämringarna av den personliga assistansen.

Vilka frågor i regionpolitiken tycker du är mest intressanta? Berätta vad det är som får hjärtat att bulta?

Det bultar för en förbättrad och jämlik Hälso-och sjukvård. Hur utvecklar vi sjukvården utifrån människors behov och hur når vi dem med de största behoven. Mycket imponerad av Angereds närsjukhus och hur det tillsammans med invånarna utvecklar sin verksamhet. Vi måste utveckla arbetet med att tidigt gör insatser för att nå barn och familjer som behöver stöd. Här har barnmorskemottagningar, BVC, familjecentraler och inte minst ett bra samarbete med elevhälsan en nyckelroll. Vi måste utveckla det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Samtidigt måste vi bli mycket bättre på att sammanhållet ta hand om människor med kroniska sjukdomar.

Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?

Vi satsar en miljard extra till sjukvården. Det finansierar vi genom en skattehöjning på 30 öre, som innebär 90 kronor i månaden om du tjänar 30.000. Det behövs när sjukhusen går med underskott och vi behöver satsa mer på vårdcentraler och en bra nära vård i hela regionen. Att vi så tydligt lyfter och avsätter pengar för bättre arbetsvillkor för sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och annan personal. Vi måste både kunna behålla erfaren personal och rekrytera ny. Då behövs fler anställda, bättre lön och kortare arbetstid för att orka.

Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:

  • Min politiska förebild: Har inte en. Alla kvinnor världen över som kämpat och kämpar för sina rättigheter och för sina barns.
  • Favoritläsning: Det är inte handlingar även om de måste läsas. Jag har alltid en eller flera böcker på gång, skönlitteratur och som ren avkoppling deckare. Rekommenderar gärna sydafrikanska Deon Meyer, engelska Eva Dolan och Ann Cleeves. Och har ni inte upptäckt finlandssvenske författaren Kjell Westö så har ni fina lässtunder framöver samtidigt som ni lär mycket om vårt grannlands moderna dramatiska historia.
  • Favoritfilm och TV-serie: Blev väldigt glad av att se Lerins lärjungar. Går varje år på Göteborgs filmfestival kan säga att jag har några favoriter där varje år.
  • Favoritmusik: Jazz, country och pop.
  • Vad lyssnar du på av radio eller poddar? Är en sån där P 1 lyssnare med dagens eko, god morgon världen, konflikt och naturmorgon.
  • Vad gör du på fritiden? Umgås med vänner, är gärna uti naturen, gillar skåda fåglar, promenera, läser, går gärna på bio. Sedan är jag så mycket jag kan i stugan i Dalsland som jag och mina syskon tagit över från våra föräldrar. Mitt rotställe.

Kan du berätta något om dig som inte många vet?

Gillar att ta hand om vad naturen producerar. Kan bli både sylt, saft och marmelad. Svart vinbärssylt är en favorit.

Dela den här sidan:

Kopiera länk