• Hem
  • Finn Hellman, G...
sida

Finn Hellman, Göteborg

Idag presenterar vi Finn Hellman från Majorna i Göteborg. Finn står som åtta på vår regionlista från Göteborg.

Hej Finn. Vem är du?

Jag är 43 år och bor med min ledarhund i Majorna. Jag har bland annat arbetat som journalist, politisk sekreterare och föreningsutvecklare, men nu pluggar jag till en master i sociologi.

Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?

Jag har varit engagerad i olika vänstersammanhang sen tonåren, men det var först 2009 som jag gick med i Vänsterpartiet. Det som framförallt fick mig att gå med då var att jag ville ha ett stabilt vänstersammanhang att organisera mig i. Sverigedemokraterna växte sig allt starkare och jag ville göra motstånd mot det. För att kunna vara aktiv i valrörelsen 2010 gick jag med ett år innan och det har jag inte ångrat. Snarare ångrar jag att jag inte anslöt mig tidigare.

Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.

Om vi kortade arbetstiden så att vi fick sex timmars arbetsdag skulle vi lösa flera stora frågor på en gång. Därför brinner jag för en sådan reform. Fler skulle kunna dela på jobben. Jämställdheten mellan kvinnor och män skulle öka och det skulle bli mer tid över till annat.

Miljöfrågor ligger mig också varmt om hjärtat. På 90-talet var jag engagerad i att stoppa bygget av nya motorvägar runtom Stockholm. Argumenten handlade bland annat om att varje meter ny motorväg leder till ökad bilism vilket hotar klimatet. Nu, 20 år senare, är dessa frågor fortfarande högaktuella.

Vilka frågor i regionpolitiken tycker du är mest intressanta? Berätta vad det är som får hjärtat att bulta?

Kollektivtrafik har alltid intresserat mig. Om vi vill ta klimathotet på allvar måste vi satsa på kollektivtrafiken. Det finns också klass- och könsaspekter när det gäller vårt lokala resande. Fler kvinnor än män åker kollektivt och för många låginkomsttagare är allmänna kommunikationer det enda resesätt vi har råd med. Därför är det viktigt att avgifter hålls på en låg nivå så att så många som möjligt har råd. Att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla borde vara självklart, men fortfarande utestängs ofta personer med funktionsnedsättning. Eftersom jag är blind är det här något som jag själv råkar ut för i min vardag när hållplatsutrop inte fungerar och tidtabeller och biljettbokningssystem är otillgängliga.

En annan fråga i regionpolitiken som jag vurmar för är mänskliga rättigheter. Med ett engagemang i både hbtq-rörelsen och funktionshinderrörelsen i bagaget hoppas jag ha en hel del att tillföra här. Jag anser till exempel att det är oacceptabelt att kulturlivet i regionen är så otillgängligt för människor med funktionsnedsättning och att det inte finns fler icke-kommersiella mötesplatser för hbtq-personer.

Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?

Om sjukvården ska bli bättre krävs resurser. Vänsterpartiet vill därför höja skatten med 30 öre. Vi är det enda parti som vill sluta höja biljettpriserna i kollektivtrafiken. Vi vill sänka priset på långa resor och På sikt införa avgiftsfri kollektivtrafik.

Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:

  • Min politiska förebild: Adolf Ratzka är en av mina politiska förebilder. När han kom till Sverige på 70-talet levde många med funktionsnedsättning fortfarande instängda på institutioner. Men genom enträget arbete tillsammans med andra i Independent Living-rörelsen lyckades Ratzka sjösätta det som kom att bli personlig assistans. Att komma utifrån med idéer inspirerade av medborgarrättsrörelsen i USA och lyckas reformera delar av svensk offentlig sektor är beundransvärt. Den personliga assistansen har inte bara förändrat assistansanvändarnas liv utan vitaliserat frågor om funktionshinder på många plan. Sverige är ett av de länder i världen där personlig assistans används som mest och det ska vi vara stolta över. Tack, Adolf Ratzka.
  • Jag har läst allt som går att läsa av Peter Hoeg och John Ajvide Lindqvist. Ray Bradbury är en annan favorit. Ingrid Noll kan jag också rekommendera.
  • Favoritfilm och TV-serie: “Margarita with a Straw” av Shonali Bose. “Vår tid ska komma” av Jesper W. Nielsen. Den svenska teveserien ”Äkta människor” tyckte jag mycket om. Som tur var syntolkades den.
  • Vad lyssnar du på av radio eller poddar? Jag har Sveriges Radios kanal P1 på så ofta jag kan. Men ibland gör jag avbrott för att lyssna på Creepypodden och BBC:s Ouch.

Vad gör du på fritiden?

Jag ägnar mig en del åt föreningen Sveriges Ledarhundsförare, går på bio, deltar i en bögbokcirkel, en marxistisk studiecirkel och tränar kampsporten brasiliansk jiu-jitsu.

Dela den här sidan:

Kopiera länk