• Hem
  • Lars-Erik Hanss...
sida

Lars-Erik Hansson, 65 år, Göteborg

Idag presenterar vi Lars-Erik Hansson, pensionerad kirurg från västra Göteborg. Lars-Erik står som fyra på vår lista i regionvalet i Göteborgs valkrets.
Hej Lars-Erik! Vi börjar med det viktigaste. Vem är du?
Lars-Erik Hansson. 65 år gammal. Pensionerad läkare (kirurg). Bor vi västra Göteborg. Jag är gift och har 2 vuxna pojkar samt 2 barnbarn. En hund (Lagotto).
Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?
17 år gammal blev jag socialist mycket pga Vietnamkriget och olika befrielserörelsers kamp för befrielse från imperialismen. Jag var aktiv i olika vänsterorganisationer innan jag gick med i Vänsterpartiet 1998. Jag kände då att jag ville motverka den högervridning av politiken som pågått i 20 år och i någon mån bidra till en mer progressiv utveckling i Sverige. Detta är ju en situation som är än mer aktuell idag.
Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.
Hälso- och sjukvårdsfrågor. Att förbättra personalens arbetsförhållanden och att se till att hälso- och sjukvården blir mer jämlik. Detta gäller särskilt inom Tandvården där avgifterna är höga vilket leder till stora klassskillnader i tandhälsa.
Den globala uppvärmningen blir allt mer akut och effektiva åtgärder måste sättas in i en helt annan takt än vad som hittills varit fallet om vi ska ha en chans att klara max 1,5 graders global uppvärmning. Vänsterpartiet har den bästa miljö- och klimatpolitiken (enl. Naturskyddsföreningen)
Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?
Vänsterpartiet har i sin budget säkrat sjukvårdens finansiering för att slippa de ständigt återkommande sparbetingen som är destruktiva för verksamheten. Särskilda satsningar för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor inom hälso- och sjukvården.
Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:
  • Min politiska förebild: C.H. Hermansson
  • Favoritläsning: Motståndets estetik (Peter Weiss)
  • Favoritfilm och TV-serie: Frihetens pris (eng. The wind that shakes the barley, reg. Ken Loach). Tre kärlekar (Lars Molin)
  • Favoritmusik: Leonard Cohen, Bob Dylan, klassisk musik,
  • Vad lyssnar du på av radio eller poddar? Nyheter. Godmorgon världen.
  • – Vad gör du på fritiden? Läser böcker. Går på bio och teater. Påtar i trädgården.
Kan du berätta något om dig som inte många vet?
Jag är ganska bra på att binda böcker.

Dela den här sidan:

Kopiera länk