• Hem
  • Louise Granath,...
sida

Louise Granath, 29 år, Göteborg

Hej Louise. Vem är du?

Louise Granath, 29 år, bor tillsammans med min sambo i Björkekärr (Göteborgs kommun) men uppvuxen i Töreboda (Skaraborg). Doktorerar i ämnet nationalekonomi på Handelshögskolan, Göteborgs Universitet sedan 2016.

Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?

I samhällskunskapen på högstadiet lottades vi att företräda ett av riksdagspartierna i en riksdagsdebatt. Jag fick på min lott att företräda Vänsterpartiet och förberedde mig inför debatten genom att läsa debattartiklar och partiprogrammet. Detta var första gången jag kom i kontakt med Vänsterpartiets politik och jag kände mig genast hemma. Efter att jag på lektionen, enligt min egen uppfattning, sopat banan med mina motståndare och vunnit debatten i vartenda ämne var jag övertygad vänsterpartist.

Jag är övertygad att det bästa av samhällen för människor att leva i är ett samhälle som ger alla människor likvärdiga förutsättningar att utvecklas och förverkliga sig själva oavsett vem du är, vart du kommer ifrån eller vart du är på väg. Efter valet 2010, när Alliansen återigen vann makten och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen kände jag att jag inte längre stod ut med att stå passiv vid sidan och se på när samhällsutvecklingen gick i helt motsatt riktning. Det var då jag tog steget att gå med i Vänsterpartiet.

Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.

Bekämpa den pågående privatiseringen av vår gemensamma välfärd. För mig är det fullständigt orimligt att våra skattepengar går till vinster i oseriösa företagsfickor istället för satsningar på att utveckla och förstärka våra gemensamma välfärdsverksamheter.

Vilka frågor i regionpolitiken tycker du är mest intressanta? Berätta vad det är som får hjärtat att bulta?

Jämlik och jämställd vård, och tandvård såklart, som utgår från medborgarnas behov. Frågor kring regional utveckling; jag önskar mig en levande region (både stad och landsbygd) där människor ska vilja bosätta sig och finna arbete, där samhällsservice fortfarande måste erbjudas och där människor ska kunna ha en aktiv och meningsfull fritid. För mig är utbyggd kollektivtrafik en nyckelfråga som skulle underlätta det gemensamma resandet i regionen och göra det lättare för människor att välja att resa klimatsmart samt arbeta, studera eller engagera sig i fritids-och kulturaktiviteter på annan ort än där de bor.

Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?

Satsningarna på vårdcentraler/nära vård. Tillgång till en bra, jämlik och nära vård ska vara en grundläggande rättighet oavsett vem du är och vart du bor.

Hur vi ska kunna rekrytera och behålla vårdpersonal är en nyckelfråga för framtida kompetensförsörjning.  Jämställda löner, låglönesatsning och framför allt arbetstidsförkortning är nyckelkomponenter för att förbättra arbetsmiljön så vi ska kunna behålla vår fantastiska vårdpersonal.

För en stor geografisk region som Västra Götaland är en välutbyggd och billig kollektivtrafik avgörande. Vänsterpartiet vill satsa på att fler delar av regionen får utbyggd kollektivtrafik samt rusta upp och utveckla de regionala järnvägarna.

Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:

  • Favoritläsning: Favoritbok just nu är Välj rätt!: En guide till bra beslut av Katarina Gospic.
  • Favoritfilm och TV-serie: Måste jag välja en favoritfilm blir det Allied. När det kommer till tv-serier gillar jag Handmaids tail, Bron och den danska serien Borgen. Vill jag se något lättsamt slår jag på Modern Family.
  • Favoritmusik: Major Lazer och Calvin Harris är överrepresenterade på min Spotifylista men uppskattar egentligen den mesta musiken.
  • Vad lyssnar du på av radio eller poddar? Ekot, P3 Dokumentär, Allt du velat veta och Pengar och Politik 
  • Vad gör du på fritiden? Umgås helst med familj och vänner, tar gärna en löptur runt Härlanda Tjärn när jag har tid eller behöver rensa huvudet.

Kan du berätta något om dig som inte många vet?

När jag var barn (10-12års åldern) var jag otroligt fascinerad av flaggor. Vi hade ett spel hemma som hette ”Flaggspelet” och jag satt och övade flaggor var och varannan dag tills dess att jag under en period kunde flaggan till varje land i världen. Mycket av min flaggkunskap har tyvärr gått förlorad men jag tror ändå att jag skulle klara mig hyfsat bra om någon bjöd in till flaggduell!

Dela den här sidan:

Kopiera länk