• Hem
  • Marjan Garmroud...
sida

Marjan Garmroudi, 49 år, Borås

Idag presenterar vi Marjan Garmroudi, 49 år, lärare från Borås. Marjan står som etta på vår lista från Sjuhärad (Västra Götaland Södra)

Hej! Vi börjar med det viktigaste. Vem är du?

Marjan Garmroudi heter jag, är 49 år och om 4 månader har jag levt ett halvt sekel på jorden. Hälften av den här tiden i hemlandet Iran och hälften i Sverige. Jag bor med min man och vi har två vuxna döttrar (en av dem har flyttat) och en jätte söt bondkatt som inte flyttat än. Jag är lärare i Borås Stad, arbetsplatsombud för Lärarförbundet och månadsgivare för Rädda Barnen. Jag har en konstnärlig bakgrund från Iran i persisk målning: Miniatyr.

Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?

Under valet 2006 var jag klasslärare för en åk6. Jag tog med mig min klass till valstugor på Stora torget i Borås. Tanken var att visa eleverna olika politiska partier och hur demokratin fungerar i Sverige. Jag satt där medan eleverna gick runt i valstugor och ställde sina frågor till politiker. Tanken slog mig, ”Här sitter jag och vill ge eleverna en bild om hur demokratin fungerar. Det är nu, dags att även jag verkar och arbetar för demokratin.” Valet var inte så svårt. Jag har alltid röstat på Vänsterpartiet för det är det parti som jag delar uppfattningar om människo- och samhällssyn med. Jag gick in i Vänsterpartiets valstuga och blev medlem.

Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.

Efter den dagen i valstugan har jag varit en aktiv medlem med olika uppdrag som jag fått genom åren. Mitt första uppdrag började jag som nämndeman i Boråstingsrätt som varade i 4 år. Det var ett mycket lärorik uppdrag. Jag insåg hur viktigt det är att alla delar av samhället får insyn på rättsväsendet.

Ett annat uppdrag som också varit givande var när jag satt i Utbildningsnämnden i Borås. Skolfrågor har alltid engagerat mig och som lärare har jag dagligen kontakt med dessa frågor. Jag brinner för en skola för alla och anser att dagens skola och utbildningssystemet i Sverige bör få en del förändringar och utvecklas. Läraryrket bör få bättre status.

Jag minns min egen skolgång från Iran. Allting kostade mycket och allt skulle föräldrar skaffa själva för sina barn; skoluniformen, skolböcker och penna, sudd och allt annat material. Jag minns hur svårt det var för min mamma vid skolstarten, att skaffa alla våra skolböcker för hon hade inte råd med alla kostnader. Det samhället vill jag inte leva i. Sverige är en välfärdsstat men klyftorna har växt enormt de senaste tio åren även här. Friskolor har bidragit till segregering och gjort enorma vinster på våra gemensamma skattepengar. Det är absurt och det vill jag få en förändring på.

Under dessa mandatperioder har jag varit ledamot i Regionfullmäktige samt ledamot i Kulturnämnden och ersättare i Arvodesberedningen. Samtliga lärorika och intressanta med många områden att göra bra politik för.

Vilka frågor i regionpolitiken tycker du är mest intressanta? Berätta vad det är som får hjärtat att bulta?

Det jag också brinner för är kulturen särskilt folkbildningen. Mitt första möte med folkhögskolor var i början när jag kom till Sverige. Den unika bildningsmodellen finns inte i andra länder. Folkhögskolornas unika arbetsformer, studiemiljön med mångfald i fokus är den mest effektfulla motståndet för utanförskap samt ger möjlighet till unga för fortsatta studier i egen takt och bidrar till integration.

Dessa frågor är viktiga för mig för att jag själv kommer från ett annat land och vet hur svårt det är att ta sig genom alla motgångar, skaffa sig en utbildning, komma in i arbetsmarknaden integreras i samhället och skaffa sig en framtid i det nya landet. Mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor, folkhälsofrågor ser jag som elementära i min politiska gärning. Sverige är ett av de mest jämställda länder i världen. Det är jag stolt över. Men det finns mycket att göra för att bli ännu bättre. Fortfarande är kvinnodominerande yrken t ex undersköterskor, städpersonalen m fl. lågavlönade. Det är långt ifrån jämställdhet. Det vill jag få en ändring på.

Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?

Det som gör Vänsterpartiet extra bra i regionvalet är vår budget: vår största satsning på personalens arbetsvillkor: med jämlik sjukvård där vi prioriterar de med största behoven samtidigt stärker det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Arbetstidsförkortning, höjda löner för kvinnodominerande yrken inom vården gör mig ruskigt stolt. Att vi utökar anslaget för kulturnämnden med 17 mnkr öronmärkta pengar för folkhögskolor för 2019 och 2020. Samt får vi inte glömma att vi har fått igenom bl. a. En motion om räntefri delbetalning för tandvårdsavgiften. Vänsterpartiet gör verkstad av sin politik. Vi vill ha en jämlik vård och i opposition har vi fått igenom motionen som kan betyda mycket för den enskilde som avstår att gå till tandläkaren p g a den höga kostnaden. Att Vänsterpartiet har en helhetssyn över regionen och på den enskilda människan och hens vardag tycker jag är särskilt bra.

Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:

  • Min politiska förebild: en av mina första förebilder är den mexikanska surrealistisk konstnären Frida Kahlo. En färgstark kvinna som mot alla odds kämpade och gick mot strömmen där hon var öppet bisexuell i en mansdominerad värld. Hon var före sin tid och räknas som en förebild för kvinnorörelsen där hon genom flertals av sina självporträttmålningar tog upp betydelsen av kroppen och rätten till sin kropp. Jag har några andra förebilder men Frida är absolut den första.
  • Favoritläsning: Mycket handlingar just nu men så fort tillfället råder så läser jag gärna verk av kvinnoförfattare både engelsk/svensk men också persisk.
  • Favoritfilm och TV-serie: Den senaste filmen jag såg som gjorde intryck på mig var: Blindness. Det handlade om hur moralen kan sjunka i ett helt samhälle över en total blindhet och människor förvandlas till ”djur” där den starke vinner över de svaga, brutalitet och barbari pågår tills människor hittar sig tillbaka till civilisationen och mänskligheten igen. Just nu ser jag The Handmaid’s Tale. Det handlar om ett dystopiskt samhälle där en totalitär religiös och fanatisk regim styr landet där deras brutalitet blivit lag och hela samhället härjas av inbördeskrig.
  • Favoritmusik: Min musiksmak är oändligt olika och varierar. Jag gillar allt från jazz, ballader, rock och hiphop. Lisa Nilsson, Eva Dahlgren, Laleh och Michael Wihe är favoriter.
  • Vad lyssnar du på av radio eller poddar? Ted talks daily, Det politiska spelet, Politikpratarna och såklart Svenska köksbord, den viktigaste podden.
  • Vad gör du på fritiden? Jag promenerar mycket, lyssnar på musik, läser böcker & handlingar, ser på serier och massa filmer, går på teater och konstutställningar, träffar vänner, lagar mat & bakar.

Kan du berätta något om dig som inte många vet?

Att jag är en vandrare både in men också ut… men jag kan berätta att jag har vandrat i berg sen jag varit barn. Damavand berget i Iran är 5671 m ö h och jag har vandrat upp till 2000 m ö h. Det där visste ni inte om mig va?

Dela den här sidan:

Kopiera länk