• Hem
  • Mattias Petters...
sida

Mattias Pettersson, Lidköping

Hej! Vi börjar med det viktigaste. Vem är du?

Jag heter Mattias Pettersson och är 37 år gammal. Jag bor i Lidköping tillsammans med min dotter och katt. Jag är ursprungligen från östra Skaraborg men har bott i Lidköping och Göteborg om vartannat i hela mitt vuxna liv. Jag pluggade media och filmvetenskap en gång i tiden, och har sedan dess arbetat i kulturarvsbranschen runt om i regionen. Just nu på Medicinhistoriska Museet i Göteborg.

Kan du berätta om vad som fick dig att själv gå med i Vänsterpartiet en gång i tiden?

Jag har sedan barndomen varit väldigt engagerad i miljöfrågor. Ju äldre jag blev, desto mer såg jag sammanhanget och hur socialismen var lösningen på de miljöproblem vi orsakat. Jag var passiv medlem under en period, men när SD kom in i riksdagen 2010 och Ohly vägrade dela loge med Åkesson, så insåg jag allvaret och kände jag att det var dags att börja engagera sig på riktigt.

Finns det några politiska frågor du brinner extra mycket för? Berätta varför dessa är så viktiga för dig.

Jag brinner för miljöfrågorna eftersom vi är på väg att förgöra den natur som vi lever i och är helt beroende av. Jag tycker det är skamligt hur vi människor förstör hemmiljön för en stor biologisk mångfald och utnyttjar urbefolkning för att vi i västvärlden ska få leva i överflöd. Vi behöver se vår natur och dess tillgångar ur ett långsiktigt hållbart perspektiv, både på global och lokal nivå.

Vilka frågor i regionpolitiken tycker du är mest intressanta? Berätta vad det är som får hjärtat att bulta?

Något som är konkret och viktigt är såklart kollektivtrafiken. Det är där som vi har i uppgift att arbeta in nya strukturer bland människor för att få ner bilåkandet och utsläppen av koldioxid, och samtidigt uppmana till det gemensamma ägandet framför den norm vi har idag där alla ska ha en bil.

Omställningen och uppmuntringen av hållbara jordbruk är något jag gärna engagerar mig i också. Kanske genom de naturbruksskolor vi driver, eller de upphandlingar vi gör till våra kök.

Vad tycker du gör Vänsterpartiet särskilt bra i regionvalet?

Att vi arbetar för en kvalitativ jämlik vård över hela regionen med bra arbetsvillkor för personalen.

Vi avslutar med att ta några snabba sidospår:

  • Min politiska förebild: En gubbtrio; Birger Schlaug – grön skribent, Jens Holm – miljö- och klimattalesperson, Mattias Alkberg – poet.
  • Favoritläsning: Po Tidholm
  • Favoritfilm och TV-serie: Älskar europeisk film. Lars von Trier, Godard, Truffaut, Kubrick, Fellini. Men också Sofia Coppola, Larry Clark, och Wes Anderson från andra sidan Atlanten. Ser en del dokumentärer och lyfter gärna Planet Ocean, Cowspiracy, och svenska Lucky People Center International. TV-serie; Jerry Seinfeld & Larry David.
  • Favoritmusik: Shoegaze, Postrock, svensk indie.
  • Radio eller poddar:
  • Vad gör du på fritiden? Lagar vegansk mat från världens alla hörn. Går på konserter, museer och konstutställningar. Reser gärna runt med tåg ute i Europa när tillfälle ges. Är ute i skogen nästan dagligen.

Kan du berätta något om dig som inte många vet?

Har två knepiga passioner. Den första är Luleå Hockey, som jag följt sedan -95. Går på flera matcher varje säsong.
Den andra är Rörstrandsporslin. Jag tycker det är så häftigt när konstnärer, drejare, kemister, dekormålare och ugnsarbetare, tillsammans skapar ett så folkligt älskat konst- eller bruksföremål.

Dela den här sidan:

Kopiera länk