• Hem
  • Slut på nedskär...
Budget 2017

Slut på nedskärningar i vården

Debattartikel publicerad bland annat i Skaraborgs Läns Allehanda 2016-06-16.

Slut på nedskärningar i vården

Västragötalänningarna väntar på vård i allt längre köer. De köar för att få vård på en avdelning med ständiga överbeläggningar. De ständigt överbelagda avdelningarna bemannas dygnet runt av vårdens kvinnor som, ständigt underbemannade, springer allt fortare för att hinna med alla. Till slut orkar de inte längre och säger upp sig eller blir sjuka. Och sjukhuset får stänga en vårdavdelning till och köerna blir ännu lite längre…

Vården måste slippa de ständiga nedskärningarna och få arbetsro. Det är en grundbult i det budgetförslag för 2017 som vi föreslår för Västra Götalandsregionen. Vi kan korta köerna till vården och personalen måste få en rimlig arbetsmiljö och rättvisa löner.

Genom att Vänsterpartiet förhandlat med regeringen har vi fått tio nya välfärdsmiljarder till kommuner och landsting, i Västra Götaland ger det 376 miljoner kronor. Vi vill höja skatten med 10 öre och det ger ytterligare 360 miljoner kronor till vården. Vi i Vänsterpartiet tycker att det är solidariskt att omfördela när vi ser brister i vården. Vi behöver flera anställda inom till exempel primärvården, psykiatrin och på sjukhusens vårdavdelningar.

Vi behöver rekrytera och behålla sjuksköterskor och undersköterskor. Då behövs högre lön och bättre arbetsmiljö. Vi satsar 300 miljoner kronor under tre år på jämställda löner, och på att höja ingångslönerna till 26 000 kronor för sjuksköterskor och andra kvinnodominerade akademikeryrken i vården. Men arbetsmiljön är minst lika viktig. Vi har alldeles för hög sjukfrånvaro och personalomsättning. Vi prioriterar en satsning på kortare arbetstid och mer tid för återhämtning för dem som jobbar på natten, och till försök med sextimmarsdag för de som jobbar i regionens kök.

Vänsterpartiets budgetförslag gör skillnad och leder till ett mer jämlikt, jämställt och hållbart Västra Götaland.

 

Egon Frid (v), Vara, ledamot i regionfullmäktige

Inger Lilja (V), Falköping, ledamot i regionfullmäktige

Eva Olofsson (V), Göteborg, regionråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk