• Hem
  • Vänsterpartiet ...
artikel

Vänsterpartiet Västra Götaland presenterar valplattformen inför regionvalet

Vänsterpartiet i Västra Götaland presenterar valplattformen inför regionvalet

 

Valplattform framsida

 

 

 

 

 

Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen går till val på temat att ”välfärden inte är till salu”. Valplattformen har förslag om satsningar på fler vårdplatser och på psykiatrin. Därutöver två frågor, som särskilt lyfts fram:

– Vi vill se en avgiftsfri primärvård, säger Eva Olofsson, Göteborg. Ingen ska behöva avstå från vård för att plånboken är tom. Avgiftsfri primärvård gör vården tillgänglig för alla och är en satsning med tydligt klass- och könsperspektiv.

Vänsterpartiet föreslår avgiftsfria primärvårdsbesök  Patientavgiften för tex läkarbesök är idag 100 kronor. Kostnaden för reformen är beräknad till 250 miljoner kronor, och tanken är att genomföra den under mandatperioden.

Den andra satsningen är att höja lönen till sjuksköterskor till lägst 25.000 kronor i månaden

– Vi kan inte fortsätta att låta de kvinnodominerade yrkesgrupperna subventionerna vården med för låga löner. Vi måste kunna behålla och rekrytera bra personal, säger Jan Alexandersson, Stenungsund.

Vänsterpartiet föreslår att lönen höjs till lägst 25.000 kronor för sjuksköterskor. Det motsvarar det krav som det sk sjuksköterskeupproret har. Samtidigt ska motsvarande höjning ges även till andra kvinnodominerade grupper i akademikeryrken inom vården. Kostnaden är beräknad till 50 miljoner kronor 2015, varav 40 miljoner avser sjuksköterskor.

Vänsterpartiet har i den koalition som den senaste mandatperioden lett regionen (s+v+mp) fått igenom en satsning på jämställda löner som 2014 ligger 150 miljoner högre än de centrala avtalen, genom höjningar under en treårsperiod. En satsning som haft betydelse för att minska den strukturella lönediskrimineringen.

– Vi satsar nu 50 miljoner kronor att lägga till de 50 miljoner kronor som vi redan budgeterat för i 2015 års budget, säger Eva Olofsson – För trots att vi gör den här satsningen, så finns det andra grupper att prioritera. Det är t.ex. undersköterskor, specialistsjuksköterskor, samt köks- och städpersonal

Vill du ha mer information: kontakta: 

Eva Olofsson tel 070-3171027

Annette Ternstedt tel 070-5887374

Jan Alexandersson tel 070-6614174

Egon Frid tel 070-6365841

Anita Spjuth tel 070-2060989

Här kan du läsa valplattformen.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk