• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Val 2018

Vänsterpartiet vill se stärkt psykisk vård för unga vuxna i hela regionen

På måndagen presenterade Vänsterpartiet Västra Götaland ett konkret politiskt förslag vi vill genomföra i Västra Götalandsregionen. Vi har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att bygga ut vården för unga vuxna 18-29 år som drabbats av psykisk ohälsa. Detta är en patientgrupp som har ökat kraftigt de senaste 10-15 åren. Idag är cirka 10-15% av unga vuxna drabbade av psykisk ohälsa.

Carina Örgård, kandidat till Regionfullmäktige från Göteborg, som själv arbetar som psykoterapeut, kommenterar:

Den unga som känner ångest eller nedstämdhet, men som fortfarande går i skolan eller arbetar, fångas ofta inte upp i primärvården som den är organiserad nu, och för specialistpsykiatrin är den unga ännu alltför välfungerande. Unga är mer formbara och därför kan skillnaden mellan att få stöd och verktyg att ta hand om sin psykiska hälsa eller inte få livslånga konsekvenser. Det är inte konstigare än att vi mår bra av att tidigt lära oss ha bra vanor när det gäller vår fysiska hälsa.

Sedan 2014 finns en enhet för den här patientgruppen i Göteborg. Närhälsans Mottagning för Unga Vuxna ligger nära Järntorget i Göteborg och erbjuder psykisk vård för unga vuxna. Det är en vårdnivå mellan primärvården och specialistpsykiatrin. Det har just kommit en extern utvärdering av deras verksamhet som är väldigt positiv både från patienternas och samhällets perspektiv. Vänsterpartiets oppositionsråd Eva Olofsson och toppkandidat till Regionfullmäktige, kommenterar.

För den som drabbas av depression eller ångestsyndrom är det viktigt att få snabb hjälp för att inte bli sämre och kanske misslyckas med studier eller sjukskrivas från arbete. Det är ett så onödigt lidande om de inte får vård fort.

I den motion till Regionfullmäktige som Vänsterpartiet lämnat in framgår att de vill starta två eller tre ytterligare enheter i Göteborg och på ett ställe i vardera hälso- och sjukvårdsnämnds område. Verksamheten ska bedrivas i egen regi inom Närhälsans beställda primärvård. Carina Örgård (v) avslutar:

MUX-mottagningen är en succé. Men nu behöver vi öka kapaciteten. Att förstärka vården för denna grupp är en jämlikhetsfråga eftersom många inte har råd att gå till psykolog och betala själv. Därför lägger vi en motion om att bygga ut det här i hela Västra Götalandsregionen och utöka det i Göteborg.

Vill du veta mer eller ställa frågor?

Eva Olofsson (v), oppositionsråd, 0703-17 10 27

Carina Örgård, kandidat till regionfullmäktige, 0736-80 20 06

Niklas Theodorsson (v), politisk sekreterare, 0702-55 62 17

Här kan du ladda ner motionen

Dela den här sidan:

Kopiera länk