Debattartikel: Ny politik för fattiga barn

Debattartikel i GT den 23 juli 2012

”Det handlar inte om att man unnar sig fel saker, det handlar om att pengarna helt enkelt inte räcker till.”

För vissa barn är sommarlovet en tid för nya spännande erfarenheter. För andra är sommarlovet en tid då man går förbi tomma lägenheter, tittar på barn som har råd att gå i fotbollsskola och sätter sig ensam hemma framför tv:n.

Riksdagens utredningstjänst redovisar att 279 000 barn levde under den relativa fattigdomsgränsen 2010. Störst är fattigdomen bland ensamstående föräldrar, framför allt bland ensamma mammor som i genomsnitt har en ekonomisk standard som är 28 000 kronor lägre än ensamstående pappor.

Att leva som fattig förälder innebär en kamp för att klara vardagen och en konstant känsla av stress och otillräcklighet. En oförutsedd extrautgift blir en ekonomisk katastrof och många gånger tvingas familjer att göra omöjliga prioriteringar. Det handlar inte om att man unnar sig fel saker, det handlar om att pengarna helt enkelt inte räcker till.

De senaste årens nedmontering av a-kassa och sjukförsäkring har försämrat den ekonomiska ­ situationen för många vuxna. Det finns tydliga samband mellan fattigdom och utbildningsresultat, etablering på arbetsmarknaden, hälsa och trygghet. Det krävs en ny politik, med både generella välfärdssatsningar och specifika satsningar för ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

För att skapa större marginaler för föräldrar som arbetar ofrivillig deltid vill vi att heltid skall vara en rättighet. Det ska vara självklart med barnomsorg på obekväm arbetstid, för att ensamstående föräldrar inte ska stängas ute från jobb som kräver kvälls- och helgtjänstgöring. Vi vill höja underhållsstödet som under lång tid halkat efter. För ensamstående föräldrar vill vi även utreda möjligheten till ett särskilt barn ­ omsorgsstöd i hemmet när barnen är sjuka, för att öka deras möjligheter på arbetsmarknaden och minska risken för inkomstbortfall.

Skolan har stor betydelse för barns möjligheter i livet. En av nycklarna till likvärdiga förutsättningar är att skolan serverar kostnadsfri frukost. Det lägger grunden för en god hälsa och underlättar för barnen att ta del av undervisningen.

En annan viktig nyckel är hjälpmedel till barn som behöver det, oavsett om föräldrarna kan betala. I dag får alla barn med hörselnedsättningar tillgång till hörapparat. Detsamma gäller tyvärr inte barn med synnedsättningar. Västra Götalandsregionen inför nu glasögonbidrag för barn upp till 16 år – en viktig insats som bör omfatta hela landet.

Eva Olofsson
är riksdagsledamot (V) för Göteborg

Sören Kviberg
är regionråd (V) i Västra Götaland

Annette Ternstedt
är ledamot (V) i hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen

Dela den här sidan:

Kopiera länk