Maria Adrell

Interjvu med Maria Adrell

Möt sjuksköterskan som skulle bli arkeolog, men som nu arbetar som fackligt förtroendevald och kandiderar till regionfullmäktige i distrikt Väst: Maria Adrell!

–  Hur kommer det sig att du gick med i just Vänsterpartiet?
– Min familj har alltid varit politiskt och fackligt engagerade, och vi har gått på i förstamajtåg sedan jag föddes. ”Man ska vara snäll mot andra” har varit ett viktigt motto för oss och en omtanke om medmänniskan. Vänsterpartiet vill förbättra vårdpersonalens arbetsmiljö och öka arbetsplatsdemokratin. Att arbeta med de frågorna är väldigt viktigt för mig, att synliggöra grupper som måste finnas – som servicepersonalen och de medicinska sekreterarna. Därför blev det Vänsterpartiet.

– Hur kom det sig att du ville satsa på regionpolitiken?
– Regionen styr ju all hälso- och sjukvård och jag har arbetat som sjuksköterska i över 20 år nu. Jag arbetar fackligt sedan 6 år, och kände att jag behövde hitta nya vägar att påverka. Politiken kommer in från ett annat håll, så därifrån kom mitt engagemang.
Marknadsvården är ett stort problem och vi ser ju hur personal vi hade behövt i det offentliga istället arbetar för privata företag. De privata företagen tar emot patienter med ganska lätta vårdbehov, medan vi i det offentliga blir sista utvägen och samtidigt ska hjälpa de med stora vårdbehov. Det är osolidariskt!

– Vilka är de viktigaste frågorna i regionvalet nu?
– Vården behöver utvecklas, vi kan inte effektivisera mer nu. Det finns inget utrymme, allt är så slimmat, och pandemin var ett tecken på det där vi stod utan lager och med dålig beredskap.
Om personalen har god arbetsmiljö så har vi tid och ork att utveckla, då kan vi ha patienten i fokus. Nu är det istället diagnosfokuserat och patienten missas. Personcentrerad vård är nyckeln, vi behöver se helheten och vårda hela människan – inte bara det brutna benet. En välinformerad patient som är mer delaktig klarar sig bättre.
Med ökad arbetsplatsdemokrati kan jag som medarbetare känna att jag kan påverka min arbetssituation. Många som slutar idag gör det för att man känner sig maktlös. Vänsterpartiet vill hitta lösningar för arbetstidsförkortning, nya arbetstidsmodeller och samtidigt höja lönerna. Vårdpersonal måste få en möjlighet till återhämtning, att orka ha ett liv utanför arbetet.

– Vad gör du som fackligt förtroendevald i Vårdförbundet?
Som fackligt förtroendevald kan jag samordna andra förtroendevalda, och stötta upp och hjälpa dem på deras arbetsplatser. Det kan vara medlemmar som har haft problem med arbetsgivaren efter en sjukskrivning, eller att förhandla om löner. Jag gillar att kunna ge människor verktyg och kunskap, och förhindra försämringar. Det är fint att få vara ett stöd när någon ringer.

– Vad gör du när du inte är politiker då?
– Jag bor i Alingsås med min man, vi har tre vuxna barn och spenderar gärna ledig tid i sommarstugan.

Dela den här sidan:

Kopiera länk