Besök på VULVA-mottagningen

Vänsterpartiets regionråd Carina Örgård deltog idag på ett samtal med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), på Vulva-mottagningen i Angered.

Vulvamottagningen i Västra Götaland är unik, det finns en motsvarighet i Stockholm men inga fler. Det innebär att de flesta könsstympade kvinnorna i Sverige, och de är många, aldrig kommer till hjälp men att åtminstone i vår region får allt fler stöd till att återställa sina yttre könsdelar. Det kan innebära chans till en ny livsstil med egen sexualitet och normal fysisk förmåga.

– De här flickorna har tvingas anpassa sig till normer och värderingar utan att känna att det finns alternativ. Könsstympningen är ofta djupt skadliga och innebär också en inskränkning av kvinnans sexualitet och  hälsa där varje samlag kan innebära stor smärta och övergrepp i sig. Våld är ett stort och utbrett folkhälsoproblem, och hedersrelaterat våld är ett av dess uttryck, säger Carina Örgård (V).

I år tar Västra Götalandsregionen fram en ny utvecklad medicinsk riktlinje kring vården av könsstympning. Målet är en mer jämlik vård för patienter som har utsatts för könsstympning.

Ett fokusområde för 2022 var att tillsammans med mödrahälsovården arbeta för att ge bästa möjliga vård till patientgruppen, står det i Vulvamottagningens rapport från 2022.
Barnmorskemottagningar är en viktig vårdinstans för samtal om könsstympning och de möter ett stort antal kvinnor. Patienter som inte tidigare sökt vård för besvär relaterade till könsstympningen kan identifieras. För gravida patienter finns det många fördelar med defibulering/operation innan förlossning. Före 2022 hade inga remisser gällande gravida inkommit till mottagningen. samtliga barnmorskemottagningar i regionen erbjöds en utbildning och remisserna har ökat markant sedan dess.

Regionråd Carina Örgård (V) och Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L)

På mötet idag fanns representation från kommun, RödGrön ledning i regionen och på nationell nivån i form av jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och en representant för Jämställdhetsmyndigheten, tillsammans med lokala politiker.
– Som jag ser det fick vi en möjlighet att skapa förståelse oss emellan för att på så sätt bygga ett fullgott skydd runt de kvinnor som riskerar eller redan har utsatts för brott. Detta är hoppfullt och jag tar med det hoppet från dagens besök, säger Carina Örgård (V).

Läs mer om Vulvamottagningen här

Informationsfolder – Tillsammans kan vi stoppa könsstympning av flickor och kvinnor

Dela den här sidan:

Kopiera länk