• Hem
  • BUP får inte bl...
Debattartikel

BUP får inte bli en vårdmarknad

Moderaterna kommer nu med förslag om att skapa en vårdmarknad av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), och det finns väldigt lite som pekar på att det är en bra idé.  

Under de åtta år Moderaterna styrde i regionen så tilläts köerna till BUP växa och tillgängligheten försämras. Nu vill de alltså lösa de allvarliga problemen som genom att bryta loss barn- och ungdomspsykiatrin från vården och göra till en marknad med bolag som drivs av vinstintresse.  Kanske sneglar de på Moderaterna i Stockholm som infört affärsområden inom 38 områden på allt ifrån palliativ vård och öron-, näs- och halssjukvård till ultraljud.   

Affärsområden, eller så kallade vårdval, är kostnadsdrivande och gör att vi förlorar kontrollen över var vårdbolagen placerar sig. I stället etablerar de sig nästan uteslutande i stortstadsområdena och inte där det nödvändigtvis behövs som mest. När kontrollen väl har släppts till de privata företagen följer alltså ett resursslöseri där pengar och personal riktas dit där bolagen kan tjäna mest pengar. Vi ser det vad gäller vårdcentraler med tilläggsuppdrag för att ta hand om ungas psykiska hälsa där de flesta etableras i Göteborgsområdet. En uppsplittring av vården på fler aktörer är ur samhällsekonomiskt perspektiv en mycket kostsam lösning om målet är att göra vården tillgänglig för fler. 

Läkarna i region Skåne har tidigare varnat för katastrofala följder då Moderaterna föreslog samma hos dem. Och inte bara de. Alla remissinstanser (både verksamheten själva och patientföreningar) som tillfrågades i region Skåne avrådde från att införa vårdval. Det var framför allt barnpsykiatrins svårast sjuka patienter och för den fortsatta utvecklingen av barn- och ungdomspsykiatrin som lyftes som största oron.   

Att skapa ett affärsområde av BUP skulle kanske ge barn och unga med lättare ohälsa kring storstäderna en större tillgänglighet. Men på bekostnad av dem som behöver vård för komplexa, kroniska eller akuta svårigheter.   

Införs vårdval får det effekter på läkarbemanningen, förvärrad kompetensbrist där det behövs och möjligheterna till vidareutbildning och forskning påverkas också negativt. 

Vi behöver ge BUP långsiktiga förutsättningar och fortsätta tillgänglighetsarbetet. Satsningen ”En väg in” som tar emot första besöken från hela regionen har haft bra resultat. Vi fortsätter satsningen på konkurrenskraftiga löner och arbetar för en stärkt samverkan med elevhälsa och andra aktörer. 

Men det löser vi inte genom att göra barn- och ungdomspsykiatrin till en vårdmarknad. 

Carina Örgård (V), ordf. beredningen för psykisk hälsa i RödGrön Ledning

Janette Olsson (S), ordf. strategiska hälso-och sjukvårdsnämnden i RödGrön Ledning 

My Alnebratt (S), ordf. operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i RödGrön Ledning 

 

Debattartikeln finns även att läsa i Borås Tidning

Dela den här sidan:

Kopiera länk