Debattartikel: Regionalt vårdprogram för endometrios behövs

Debattartikel i Lysekilsposten, 7 maj 2012

Bild: Foto på artikeln från Lysekilsposten

”Det behövs bättre kunskap i de delar av vården som möter kvinnor med endometrios”

De senaste veckorna har föreningen för patienter med endometrios arbetat för att sprida kunskap om sina medlemmars situation och hinder som de kan möta i vården. Deras insatser är mycket värdefulla och bidrar till att allmänheten får bättre kunskap om den svåra men ändå okända sjuk­domen.

Hälso- och sjukvården måste säkra upp att patienter som lider av endometrios bemöts på ett korrekt och respektfullt sätt och att de får vård av god kvalitet oavsett var de bor.

Det är tydligt att vården bör bli bättre för kvinnor som drabbats av endometrios, en sjukdom där livmoderslemhinnan växer fast utanför livmodern, till exempel i äggstockar och äggledare och orsakar mycket smärta. Ungefär 200 000 kvinnor lider av sjukdomen och för 40 000 av dem är situationen allvarlig. Det visades vid en redo­görelse för hälso- och sjukvårdsutskottet för någon månad sedan.

Det finns bristande kunskap om sjukdomen och hur den kan behandlas, vilket kan leda till att kvinnor som drabbas inte får den vård man har rätt att förvänta sig. Det kan vi inte acceptera.

Hälso- och sjukvården möter patienterna både inom primärvården och specialistvården. Ofta krävs flera specialister för att enskilda patienter ska få rätt behandling. Det behövs bättre kunskap i de delar av vården som möter kvinnor med endometrios och det behövs ett regionalt vårdprogram för sjukdomen.

Kvinnor som drabbas av endo­metrios måste vara säkra på att de får rätt vård oavsett var de bor och oavsett var de möter sjukvården.

Helén Eliasson (S)
Ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, Västra Götalandsregionen.

Göran Larsson (MP)
Ledamot av hälso- och sjukvårdsutskottet.

Annette Ternstedt (V)
Ledamot av hälso- och sjukvårdsutskottet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk