Debattartikel: Lokalt producerad solenergi

Debattartikel i Markbladet den 10 oktober 2012

”Förutsättningarna är goda för att utveckla solkraften även här”

I takt med fallande priser på solceller och solvärmare har utbyggnaden av solenergianläggningar börjat ta fart i världen. I fjol var solceller det energislag som växte snabbast i Europa. Tyskland är det land som installerat mest solel i världen. Där motsvarar den producerade elen från solcellsanläggningar ungefär lika mycket som fyra kärnkraftsreaktorer. Solenergi är en del av den tyska basindustrin och solcellsproduktionen sysselsätter 128 000 personer.

Det finns en stor potential att effektivt använda solen för värme- och elproduktion. Många länder har insett detta, men Sverige har ännu inte kommit igång på bred front. För att uppnå detta krävs politiska beslut som ökar takten i omställningen mot förnybar energi, inte minst solenergi. Trots moln och regn har Sverige samma solinstrålning som Tyskland. Förutsättningarna är goda för att utveckla solkraften även här.

Vänsterpartiet vill kraftigt öka produktionen av ren el från solen. Den mest framgångsrika vägen är att installera solceller på byggnader som redan finns, som tak till offentliga byggnader, industrilokaler, lagerlokaler och privata bostäder. Vänsterpar­tiet vill även införa nettodebitering. Det innebär att den energi du tillför elnätet ge­nom solceller ersätts genom motsvarande minskning på elräkningen.

I vår skuggbudget föreslår vi ett investeringsstöd för solceller och solvärme på drygt 800 miljoner under tre år samt ökade resurser till solenergiforskning. Vi håller fast vid uppfattningen att kärnkraften måste avvecklas och ersättas med förnybar energi.

I Västra Götaland finns idag ett växande intresse för solenergi. Västra Götalands­regionen och flera kommuner vill utveckla den lokala solenergiproduktionen. Vän­sterpartiet vill se en utveckling mot en lokal marknad för solenergi som kan växa och skapa framtidsjobb. För att få fart på en sådan ut­veckling behövs öronmärkt stöd på kort sikt och förmånliga styrmedel på längre sikt. Helt enkelt ett samspel mellan lokal och nationell nivå. För att nå dit krävs en politisk vilja att ersätta kärnkraften med förnybara energislag. Vi har den viljan. Vem är med oss?

 Jens Holm (v)
riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson

Sören Kviberg (v)
ordf Miljönämnden i Västra Götalandsregionen

Dela den här sidan:

Kopiera länk