Nooshi Dadgostar talar i Almedalen

Almedalen 2024

Regionråden i Almedalen

Carina Örgård, gruppledare och vice ordförande i Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden deltog i en workshop om fungerande demokratiskt styrd välfärd utan marknadslösningar som hölls av LO. Det inleddes av forskaren Jesper Meijling, som vi gärna träffar i fler sammanhang. Carina har även deltagit i en rad sammanhang under veckan med fokus på hälso- och sjukvårdens framtid tillsammans med centrala företrädare från universitet, förvaltning och företag.
– Vi står inför en digital revolution inom vården. Politiken måste ta tydligt tag i styrningen av det och det kommer även oppositionen att vilja göra. Här finns stora vinster att göra för patienterna och samhället men också för marknaden. AI kommer successivt införas på bred front i vården och möjliga användningsområden är det bara fantasin som sätter gränser för. Och kanske inte ens den eftersom AI själv kanske kommer föreslå nya möjligheter? Tanken svindlar och är inte helt bekväm. Det bästa vaccinet emot det som skulle kunna bli en informationskollaps är en befolkning som har en hög grad av bildning och kritiskt tänkande. Vilket vi vet att SD och borgarna just nu försöker montera ner, säger Carina. 

Vi måste se till att byta regering för annars kommer Sverige inom de kommande åren ta steget fullt ut och göra systemskiftet från gemensam ägd välfärd till privat. 

Känn din fiende

Vi behöver höra läkemedelsbolagens marknadsavdelningar för att känna vår fiende och det gjorde vi under Almedalsveckan. Personalutskottets ordförande Maria Adrell och Carina Örgård deltog i sammanhang om olika sjukdomstillstånd. När vaccin skyddar oss från allt fler sjukdomar och läkemedel som kraftigt tar bort symtom vid kroniska tillstånd tas fram finns det stora samhällsekonomiska vinster och minskat lidande hos individen och anhöriga att minska, men också stora pengar att tjäna för läkemedelsindustrin om inte politiken sätter stopp för det. Då måste vi i politiken förstå processerna väl och här är de Life Science-kluster som växer fram (i VGR har vi Sahlgrenska Life och Astra Zenicas GoCo) en möjlighet att höra snacket men också påverka. Det är väldigt mycket som kommer gynna människors mående på sikt som görs där men frågan är om det kommer vara den breda befolkningen eller bara dem som själva har råd med de nya läkemedlen som kommer involveras? Här har Vänsterpartiet ett ansvar att vara insatta och ha en proaktiv politik. 

Carina Örgård, Maria Adrell
Kollektivtrafikens utveckling

Louise Jeppsson har deltagit i samtal om kollektivtrafikens utveckling och kombinerat mobilitet tillsammans med branschföreträdare och riksdagsledamöter. Ett genomgående tema hon lyft i samtal med riksdagsledamöter och ledamöter i Trafikutskottet är behovet av en ambition och vision kring kollektivtrafikens utveckling från den nationella nivån. Idag bedrivs kollektivtrafiken i Sverige ibland som 21 regionala “pilotprojekt” med alltför skarpa länsgränser.
Ett annat viktigt samtal hon deltagit på handlade om förarbristen i kollektivtrafiken där politik, kommunal och bransch samtalade om hur vi gemensamt kan skapa en bättre arbetsmiljö för våra förare.

Det gavs även tillfälle till en speeddejt med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om de infrastrukturfrågor som är allra mest aktuella för oss i VGR. Ett glädjande tema på flera seminarier var att alltfler partier verkar se lånefinansiering, det vill säga att staten lånar till investeringar så att det kan går fortare, som en lösning för att få till helt nödvändigt underhåll och nya sträckningar av järnväg. Andra intressanta frågor inom regional utveckling var frågor om grön omställning och elektrifiering och batteriteknik.  

Louise Jeppsson och Andreas Carlsson

Dela den här sidan:

Kopiera länk